Na południu Estonii w Pähni Nature Centre zainstalowano trzy drewniane megafony wzmacniające odgłosy natury. Projekt opracowali i zrealizowali studenci architektury wnętrz estońskiej Akademii Sztuk Pięknych.

Drewniane konstrukcje mają służyć przede wszystkim jako instalacja artystyczna – gigantyczne megafony, przez które można wyraźniej usłyszeć dźwięki lasu. Umieszczone w okolicy ścieżek spacerowych spełniają także funkcję nietypowego miejsca do odpoczynku na łonie natury.

desktop-1443197325

Czytaj: tak będą wyglądać instrumenty przyszłości. Czy ktoś będzie tego słuchał?

Założeniem projektu estońskich studentów wspieranych w pracy nad megafonami przez profesjonalnych architektów i projektantów było nawiązanie do kształtu muszli koncertowych oraz amfiteatrów w sposób naturalny wykorzystujących właściwości akustyczne danego miejsca i w ten sposób wzmacniających fale dźwiękowe.

desktop-1443197317

Ułożenie wszystkich trzech megafonów w lesie nie jest więc przypadkowe, ale obliczone na wzmocnienie dźwięku w taki sposób aby uzyskać efekt przestrzenności.

Henno-Luts2048-681-899x600

Innym efektem akustycznym wzmacnianym dzięki megafonom jest także potęgowanie wrażenia ciszy. Umieszczenie instalacji w lesie ma skłonić do zatrzymania się, zwolnienia tempa i zasłuchania w naturę, albo też „usłyszenia”, zdania sobie sprawy z tak rzadko otaczającej nas ciszy.

Projekt ma charakter czasowy. Aby go zobaczyć, odczuć i usłyszeć, należy odwiedzić Pähni Nature Centre w południowej Estonii.

Źródło: Vice, Designboom, Artun.ee

Fot. Tõnu Tunnel / Estonian Arts Academy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *